Wahlström och Widstrand, 2024-10-21

Foto: Sara Mac Key

Tony Samuelsson nomineras till Augustpriset 2024

Tony Samuelsson är en av de nominerade författarna till Augustpriset 2024 i den skönlitterära klassen. Han nomineras för sin roman Kungen av Nostratien. Prismottagarna presenteras på Augustgalan 25 november.

Läs mer här.

Motiveringen Årets svenska skönlitterära bok:

En modstulen proletärförfattare får i uppdrag att fylla ut ett antal oförklarliga luckor i en bästsäljande författares manus. Så inleds Kungen av Nostratien, en vindlande bladvändare som rör sig lika säkert mellan genrer som på Stockholms gator. Tony Samuelsson skriver med skärpa och humor om vänskap, klass och inte minst om kampen för att finna ett språk.

Foto: Andreas Sundbom

Om boken

John Forsman erbjuds att i hemlighet slutföra en roman av Göran Frid, uppburen bästsäljarförfattare som drabbats av en stroke. John anar snart att det finns en dold historia bakom manuskriptets tillblivelse.

Spökskrivandet korsklipps med Johns hågkomster av uppväxten. Genom sin mamma lärde han känna Ivar Lo-Johansson. John minns nu sin barndoms lekar med Ivar Lo och dennes dröm om att hitta ett mer ursprungligt språk.

En besatthet som tycks hänga samman med Göran Frids avsikter med romanen och dess verkliga innebörd.

Kungen av Nostratien är en vindlande, stilsäker berättelse – om litteraturvärlden och författarrollen. Med suverän lätthet och melankolisk humor ges de stora livsfrågorna ordentligt svängrum: vänskapen, kärleken och språkets uppkomst.

Om Tony Samuelsson

Tony Samuelsson är bosatt i Orsa. Han debuterade 1989 med Seymor. Kungen av Nostratien är hans första roman sedan kontrafaktiska Kafkapaviljongen (2014), som nominerades till Sveriges Radios romanpris.