Passé
De ofrivilliga pensionärerna Köp bokenBeställ recensionsexemplar
Bok i originalformat skickas ca 3 veckor före recensionsdatum. Önskar du PDF-korrektur eller har frågor kontakta mediakontakten nedan.
Du har ännu inte behörighet att beställa böcker från detta förlag. Kontakta press@bonnierforlagen.se om du vill utöka din behörighet.
Vill du beställa recensionsexemplar?
Logga inUtgivningsdag: 2016-08-11
Recensionsdag: 2016-08-25
Mediakontakt: Bonnierförlagens Press
I Passé – De ofrivilliga pensionärerna gör tv-journalisten Marianne Rundström upp med gamla föreställningar om åldrandet och ifrågasätter ett åldersnojigt Sverige.
Varför ska en fullt frisk och pigg människa, som inget hellre vill än att fortsätta jobba, tvingas gå i pension? Idag lever vi allt längre. Forskning visar att dagens 67-åringar är som 57-åringarna var för ett par decennier sedan, trots det är pensionsåldern i princip densamma som för hundra år sedan, när bara ett par procent levde till sin pensionsdag. Vi lever allt längre – och det är inte gratis. Fler behöver bidra under längre tid om pensionspengarna ska räcka. Men då måste också arbetslivet välkomna den som frivilligt vill stanna kvar på jobbet och fortfarande har förmågan att arbeta.
I boken får vi bland annat träffa skådespelerskan Meta Velander, politikern Gudrun Schyman, nyhetsankaret Claes Elfsberg och åldersforskare Ingemar Skoog. Vi får träffa kraftfulla, ledsna, arga, erfarna, stridbara människor, fyllda av arbetslust, som hittar egna vägar till ett förlängt arbetsliv.
Mycket tyder på att förändringar är på väg. Kanske håller kompetens och erfarenhet på att bli eftertraktat? Forskarna pratar om att kunna jobba upp emot 90-årsåldern. Då kan man omöjligt vara passé vid 67.
"Paradoxal åldringsfientlighet. Själv vill jag nu veta varför Sverige måste framhärda som världens mest åldringsfientliga land." Ulrika Knutson, Expressen
"'Ta vara på det grå guldet', utropar Rundström och avslutar sin bok med en jobbansökan där hon listar alla sina kompetenser. Det är bara att hoppas att hon blir hörsammad. Inte bara för egen del utan också för att diskussionen hon för är viktig för oss alla." Eva Dandanelle, Hallandsposten
"Ändra synen på åldrande och ålder? Frågan är het just nu. Marianne Rundströms bok är lättsam men samtidigt så faktaspäckad att den gör debatten begriplig." Inger Melin, Ystads Allehanda
"... stridsskrift i ett brännande ämne." Tita Nordlund Hessler, Katrineholms-Kuriren
"... en intressant och stimulerande betraktelse." Stefan Holmberg, Norran
"Boken är engagerande." Merete Mazzarella, Sydsvenskan
Detaljerad fakta
Recensionsdag: 2016-08-25 Genre: Samhälle och samhällsvetenskap Thema-kod: Samhälle och samhällsvetenskap Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789146230830 (2016-08-11); E-bok, epub2, 9789146230854 (2016-08-11); Pocket, 9789175036502 (2017-08-17)