Wahlström och Widstrand, 2024-08-20

Foto: Sara Mac Key

Ella-Maria Nutti: "Det är spännande att människor går runt med en hel värld inom sig."

Ella-Maria Nuttis hyllade debutroman Kaffe med mjölk kretsade kring tystnaden. En mor och dotter som har svårt att se de uppoffringar den andra gör och att prata om det som betyder något. Temat är även bärande i den nya romanen Till träden. Vi fick en pratstund med Ella-Maria.

Berätta mer om din nya roman!

Foto: Sara Mac Key

Jag hamnar så lätt där. I det som inte sägs. Det man kanske tänker inte påverkar och därför inte vet att man borde prata om. Eller det man vet påverkar och därför håller tyst om. Det är spännande att människor går runt med en hel värld inom sig och att vi ofta bara får en skymt av den. Det kan vara svårt att utifrån försöka förstå varför människor gör som dom gör. Ibland lika svårt att förstå inifrån. Men jag vill gärna försöka.

Titeln kan betyda både Till träden och tillträden – hur kom du på den?

Romanen handlar om en kamp att ta sig tillbaka just till träden, från kalfjället ner i skogen. Men också hur dottern försöker få tillträde till pappans värld. Jag satt och tittade på tv när det slog mig att det var det den skulle heta, inget har känts mer självklart.

Du är same men "Kaffe med mjölk" är ingen roman om din värld medan nya romanen har flera olika trådar som rör sig kring det samiska. Vet du varför det blev så?

Det var en samisk berättelse som kom. Jag tror att det är för att det är en värld jag kan. Jag har läst någonstans att det är vanligt att man i skrivandet hela tiden återkommer till sin barndoms platser för att det är där man upptäckte världen och såg på den ordentligt. Kanske är det därför. För mig är det nog mest en plats där det mellanmänskliga utspelar sig.

Om Till träden

"Jag ser mig omkring. Brukar känna mig trygg här. Har alltid trott att fjällen är på min sida. Är inte så säker längre."

Alltid annars brukar det finnas en radio som fyller tomrummet mellan dem. Men när en dotter och hennes pappa fastnar på kalfjället finns inte längre något som kan fylla ut tystnaden. Det måste de göra själva.

Till träden är en melankolisk skildring av att försöka förstå varför det blivit som det blivit och varför det inte blev.

Sagt om debutboken

"Det är förtvivlat vackert, och en väldigt stark debut." Göteborgs-Posten

"Aldrig har det väl varit tydligare att en viss sorts smärta och en viss sorts kärlek hör ihop." Expressen

"Kaffe med mjölk är så plågsam och ångestladdad att det ibland blir nästan fysiskt svårt att hålla kvar blicken på sidan och fortsätta vända blad. ... Allt sammantaget så har vi inte bara att göra med en lovande debut, utan med en roman i sin egen rätt – och ett med bravur påbörjat författarskap, som jag lär vara långt ifrån ensam om att hålla ögonen på framöver." Svenska Dagbladet

"Kaffe med mjölk är en roman i koncentrerat format, kontrollerat genomförd och med starkt språk." Arbetarbladet

"En innerlig roman som sätter sig i magen och som lämnar spår. Detta är Ella-Maria Nuttis debutbok, skriven med bravur." Norrländska Socialdemokraten

Om Ella-Maria Nutti

Ella-Maria Nutti föddes 1995 i Gällivare. Till vardags studerar hon till psykolog på Umeå universitet. Ella-Maria Nutti debuterade 2022 med Kaffe med mjölk som hyllades av såväl kritiker som läsare.