Wahlström och Widstrand, 2024-07-15

Tips på sommarläsning inför Stockholm Pride

Stockholm Pride äger rum 29 juli – 3 augusti i år. Blandningen av fest, politik och kultur är en viktig utgångspunkt. Glädje och allvar som inspirerar och sprider kunskap. Vi tipsar om bra läsning. Här finns allt från gnistrande poesi, uppfriskande kvinnoporträtt, gripande barndom- och uppväxtskildringar till finstämda kärleksromaner.

Elin Boardy: Nätterna på Winterfeldtplatz

Berlin 1928. Hit söker sig nittonåriga Hedvig från Göteborg. Hon får arbete på kontor och lär känna den politiskt aktiva Mina, som visar henne Berlins dolda sidor. Hedvig möter en värld med andra sätt att leva, med möjligheter hon knappt vågat drömma om tidigare. Nätterna på Winterfeldtplatz är ett uppfriskande kvinnoporträtt och en berättelse om kärlek och frihetslängtan.

Eva-Stina Byggmästar: Vill du kyssa en rebell?

Kärleken har bruna ögon, precis som en grizzly. I dem kan man förlora sig och skåda hela jordklotet och planetens hjärtesår. Vill du kyssa en rebell? är en gnistrande och lekfull hyllning till livet och kärleken.

Édouard Louis: Göra sig kvitt Eddy Bellegueule

En hyllad debut av Frankrikes nya litterära stjärna. Göra sig kvitt Eddy Bellguele är Édouard Louis uppgörelse med sin barndom och sitt liv som Eddy Bellegueule, den alltför feminine lille pojken i den hårda bruksorten i norra Frankrike.

Översättning av Marianne Tufvesson

Lord Byron: O dåna Ocean (dikter i tolkning av Gunnar Harding)

I år är det tvåhundra år sedan lord Byron avled i kampen för Greklands frihet. Gunnar Harding presenterar i O dåna ocean ett brett urval av en poet han har återkommit till, omfattande allt från innerlig kärlekspoesi till dikter som växlar mellan politisk upprorsanda, social satir och mäktiga naturupplevelser.

Madeline Miller: Sången om Akilles

Grekland på hjältarnas tid. En tafatt ung prins, tvingas gå i landsflykt och hamnar hos kung Peleus och hans perfekte son Akilles. Trots olikheter växer vänskapen fram mellan pojkarna, en relation som djupnar till något mer i takt med att de mognar till unga män. Prisbelönt roman som blev ett fenomen på TikTok.

Johan Svedjedal: Den nya dagen gryr

Tänk bort den strikta statyn när du tänker på Karin Boye! Länge sågs hon som en närmast ovärldslig gestalt – men egentligen var hon en högst levande och jordisk person. Den nya dagen gryr porträtterar levande och fängslande en författare med stor nyfikenhet på möjligheten att växa, en person som alltid begärde något bättre av sig själv.

Bryan Washington: Memorial

Benson och Mike bor tillsammans i Memorial, Houston. Mike är kock med rötter i Japan, Benson är svart och jobbar på en förskola. De är nu inte längre säkra på vad som finns kvar av relationen. Memorial är en finstämd roman om kärlek och om att bli den man är menad att vara från en av de mest spännande nya rösterna i amerikansk litteratur.